Sluiten

Over Accordeonles

Accordeon leren spelen is een geweldig leuke bezigheid voor jong en oud. Al vanaf 7 jaar kan er begonnen worden met de accordeonles. Maar ook voor volwassenen en senioren is accordeon leren spelen een hele leuke hobby.

ruben_en_simon.jpg

Het effect van een muziekinstrument leren bespelen op de ontwikkeling van het opgroeiende kind is ongekend. Tal van wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat opgroeiende kinderen die een muziekinstrument bespelen (ook de stem is daarbij een instrument) op alle gebieden beter functioneren dan opgroeiende kinderen die dat niet doen. Het gaat dan om het denkvermogen, het IQ, taalbegrip, concentratie , leervermogen en sociale vaardigheden.  Het bespelen van een muziekinstrument zorgt er namelijk voor dat er veel meer dwarsverbindingen ontstaan tussen de beide hersenhelften. Bij musiceren op latere leeftijd zorgt het musiceren ervoor dat de natuurlijke achteruitgang van het brein als gevolg van leeftijd afgeremd wordt. Bovendien beschermt musiceren tegen hersenziektes die het denkvermogen aantasten , zoals dementie en Alzheimer. Met andere woorden; musiceren is goed voor u !

 

Maar waarom accordeon en geen ander instrument?

Om tal van redenen. Met een accordeon heeft u een instrument in handen waarmee je in je eentje uitstekend kunt musiceren. Daarbij is het instrument makkelijk mee te nemen en niet afhankelijk van stroom. U speelt dus altijd op uw eigen instrument. Dat klinkt vrij logisch, maar dat is niet voor alle akkoordinstrumenten vanzelfsprekend. Maar behalve solistisch, leent het instrument zich er uiteraard ook voor om met anderen samen te musiceren. Denk aan ensembles in diverse samenstellingen of denk aan het accordeonorkest. Daarnaast is het scala aan verschillende muziekstijlen die je op accordeon kunt spelen heel erg groot. De lichte muziek kent tal van stijlen zoals folklore (veel landen hebben hun eigen kenmerkende folklore), tango, schlagers, meezingers, jazz, blues, pop. De kunstmuziek kent de oude muziek, concertante folklore, originele literatuur voor accordeon, moderne kunstmuziek en experimentele kunstmuziek, al dan niet met anderen. Wat uw muzikale smaak ook is: met accordeon zit u helemaal goed, vooral omdat u zelf bepaalt in welke stijl uw lesstof is samengesteld.

Accordeons zijn er in verschillende afmetingen. In het algemeen is het aantal basknopjes bepalend voor de “maat“. Jonge kinderen beginnen op een instrument met 48 basknopjes, daarna volgt een tussenmaat met 80 of 96 basknopjes en een instrument met 120 basknopjes is voor jong volwassenen en ouder. Uiteraard kunt u bij Wil Plas terecht voor advies omtrent de aanschaf van een instrument.

Voor die leerlingen die dat willen is het mogelijk muziekexamen te doen en een erkend diploma te halen. Deze muziekexamens worden georganiseerd door de overkoepelende organisatie NOVAM (Nederlandse Organsiatie Voor Accordeon en Mondharmonica), waarbij Wil Plas is aangesloten.

Via het netwerk van Wil Plas is het mogelijk deel te nemen aan accordeonevenementen die overal in Nederland worden georganiseerd.

toetsendag_2011___1_.jpg.jpg

Een accordeonles duurt 30 minuten en is in principe individueel. Naar wens kan er een duo of trio les gegeven worden. Een duo les duurt 45 minuten en een trio les duurt 60 minuten.

Leerlingen die in ( of in de omgeving van ) Aalten wonen krijgen de accordeonlessen in activiteitencentrum " De Ahof " aan de Polstraat 9 in Aalten. Leerlingen die elders wonen krijgen hun accordeonles op een nader af te spreken locatie, dit in goed overleg.  

Lesdag kan de dinsdag, de woensdag of de donderdag zijn, uiteraard altijd in overleg met u. Vooralsnog zal het niet mogelijk zijn les te krijgen op de maandag, de vrijdag of de zaterdag.

Anders dan bij de muziekscholen kunt u bij Wil Plas elke 1e van de maand met de accordeonles beginnen en elke 1e van de maand met de accordeonles stoppen. U zit dus niet vast aan een jaarcontract. U ontvangt aan het begin van de maand een faktuur voor de lesgelden van de afgelopen maand. Een afgesproken les die door Wil Plas vanwege ziekte of verhindering wordt afgezegd, hoeft u niet te betalen. Een afgesproken les die door u zelf wordt afgezegd wordt u echter wel in rekening gebracht (zie verder de pagina Tarieven en Algemene voorwaarden op deze website).

Leerlingen accordeon die lid worden of zijn van accordeonvereniging Con Forza uit Aalten ontvangen maar liefst 25 % korting op het lesgeld (zie verder de pagina tarieven op deze website).

Wanneer u nog vragen heeft, neemt u dan alstublieft contact met mij op. Dat kan per e-mail info@accordeonwilplas.nl of per telefoon: 06 – 533 97 235.

www.conforza-aalten.eu